EPDK'nın yeni yönetmeliği, elektrik piyasasında tüketici haklarını güçlendiriyor. Tüketicilerin tedarikçilerle ikili anlaşmalar yapabilmesi için yeni bir platform kurulacak. Ayrıca, güvence bedeli hesaplamalarında önemli değişiklikler yapıldı.
EPDK'nın, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikte, 'tüketimi düşük' ibareleri 'yıllık tüketimi 100 bin kilovatsaatin altında olan' şeklinde değiştirildi. Bu değişiklik, serbest tüketici tanımını etkileyerek, yıllık elektrik enerjisi tüketimi 100 bin kilovatsaatten düşük olan serbest tüketiciler için geçerli olan tanımın yönetmelikten kaldırılmasına yol açtı.
Yeni düzenlemeler, serbest tüketicilerin elektrik enerjisi ve/veya kapasite alımlarını tedarikçi ile ikili anlaşma yaparak temin etmelerine olanak tanıyor. Tüketicilerin tedarikçiler tarafından sunulan ikili anlaşma tekliflerini incelemeleri ve karşılaştırabilmeleri için bir platform kurulacak. Bu platform, Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ) tarafından işletilecek.
Yönetmelikteki bir diğer önemli değişiklik, perakende satış sözleşmesine ilişkin 22'nci maddede yapıldı. 'Perakende satış sözleşmesinin kurulması' olarak yeniden adlandırılan maddeye göre, perakende satış sözleşmesi yazılı veya mesafeli olarak kurulabilecek. Yazılı olarak kurulmak istenen sözleşmeler, Sözleşme Kurma Formu'nun el yazısıyla veya güvenli elektronik imza ile imzalanmasıyla geçerli olacak.
Tüketicinin talep etmesi durumunda, sözleşme tamamının tüketiciye sunulması ve imzalanmasıyla kurulacak. Sözleşme örneği ve ekleri, tüketici talebine göre elektronik postayla veya kısa mesaj aracılığıyla gönderilecek. Bu düzenlemeler, tüketicilerin haklarını koruma amacı taşımaktadır.
Güvence bedelinin hesaplanmasında da önemli değişiklikler yapıldı. 'Görevli tedarik şirketi ile sözleşme imzalayan tüketicinin' ifadesi, 'perakende satış sözleşmesi kapsamında' olarak değiştirildi. Bu değişiklikle, güvence bedeli, tesisin veya kullanım yerinin gücü dikkate alınarak hesaplanacak. Ayrıca, yüksek tüketimli tüketiciler için ilgili birim bedeller esas alınacak.
Tüketicilerin talep etmesi halinde, güvence bedeli mesken tüketici grubunda bulunanlar için aylık iki eşit taksitte ödenebilecek. Diğer tüketici grupları için ise ilk taksit peşin, ikinci taksit en az 30 gün sonra tahsil edilebilecek. Bu düzenlemeler, tüketicilerin mali yükümlülüklerini hafifletmeyi hedefliyor.
Yönetmelikte yapılan değişikliklerle, kaçak elektrik tespit ve tahakkuk işlemleri için su, doğal gaz ve internet gibi altyapı kuruluşlarından sağlanan bilgiler kullanılabilecek. Mükerrer kaçak elektrik tüketimi tespit edilen tüketicilerin sayaçları, dışarıdan müdahale edilemeyecek şekilde değiştirilebilecek. Bu durum, kaçak elektrik kullanımını azaltmayı amaçlıyor.
Ayrıca, kaçak elektrik tespiti için sahaya girilmesinin engellenmesi ve ilgili durumun fotoğraf veya video ile kayıt altına alınması halinde, uzaktan okuma ve izleme sistemleri kullanılabilecek. Bu sayede, kaçak tespit ve tahakkuk işlemleri daha etkin bir şekilde gerçekleştirilebilecek.