Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Yeni Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Eylem Planı’nı Şanlıurfa’da tanıttı. Proje, bölgedeki kalkınmayı artırmayı ve terörsüz bir Türkiye hedefini desteklemeyi amaçlıyor. Yılmaz, sulama yatırımları, akıllı tarım uygulamaları ve turizm odaklı büyüme ile özel sektör için yatırım ortamını iyileştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
Yılmaz, GAP Eylem Planı’nın özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını vurguladı. “Yeni eylem planı ile sulama yatırımlarının tamamlanmasını, akıllı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasını, turizm odaklı büyüme ve özel sektör için yatırım ortamını iyileştirmeyi hedefliyoruz” dedi. Bu hedefler, bölgedeki ekonomik canlılığı artırmayı amaçlıyor.
Yılmaz, “Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde güvenlik ve huzur ortamını pekiştirerek, kalkınmanın önündeki en büyük engellerden birini kaldırdık” ifadesini kullandı. Terörsüz bir Türkiye’nin, bölgenin kalkınmasına büyük destekler sunacağına dikkat çekti.
Yılmaz, Suriye’deki gelişmeleri büyük memnuniyetle takip ettiklerini belirtti. Suriye’de istikrar ve refahın sağlanmasının, Türkiye için büyük kazanımlar getireceğini ifade etti. “Suriye’deki bu yeniden yapılanma, Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine onurlu, güvenli, gönüllü geri dönüşüne vesile olacak” dedi.
Bu bağlamda, “İş dünyasına sesleniyorum. Bu yeni ortamı düşünerek kendinizi yeniden planlamanız lazım” şeklinde bir çağrıda bulundu. Yılmaz, Irak, Suriye ve Türkiye Cumhuriyeti olarak birlikte kalkınma vurgusu yaptı.
Silvan Barajı’nın tamamlanmasıyla birlikte GAP bölgesindeki altyapının büyük oranda bitirileceği belirtildi. “Bunu da tamamladığımızda GAP bölgesindeki altyapıyı büyük oranda bitirmiş olacağız” diyen Yılmaz, bu projeyle 200 bin hektardan fazla alanın sulamaya açılacağını ifade etti.
Yılmaz, “Silvan Projesi gerçekleştiğinde Diyarbakır’ın çehresi değişecek” dedi. GAP bölgesinin turizm potansiyelinin muazzam olduğunu ve akıllı tarıma daha büyük önem vereceklerini belirtti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, GAP Bölgesi vizyonunun sürdürülebilir kalkınma anlayışıyla çizildiğini ifade etti. “İlki 214.2 milyar lira bütçe ile planladığımız Sulama Programı” dedi. Bu programla, su kaynaklarının verimli kullanılmasının sağlanacağı belirtildi.
Kacır, “570 bin 246 kişiye istihdam sağlayacak programla hedefimiz, kuru tarımda 1.605 dolar katma değer artışı” şeklinde bilgi verdi. Bu hedefler, bölgedeki ekonomik büyümeyi desteklemeyi amaçlıyor.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz başkanlığında Şanlıurfa’da yapıldı. Toplantıda, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi (2024-2028) çerçevesinde politikalar ele alındı. Bu politikalar, bölgelerin küresel rekabet gücünün artırılmasını hedefliyor.
Toplantıda, bölgelerarası gelişmişlik farklarının en aza indirilmesi ve deprem sonrası toparlanma konuları da gündeme geldi. Bu stratejiler, bölgedeki ekonomik ve sosyal gelişimi desteklemeyi amaçlıyor.