Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), kayyum atanmasını engellemek amacıyla 6 Nisan Pazar günü Ankara'da olağanüstü kurultay düzenleyecek. Genel Başkan Özgür Özel, kurultayda yeniden genel başkanlığa aday olduğunu açıkladı. Ayrıca, Ümit Uysal ve Berhan Şimşek de adaylıklarını duyurdu.
CHP'nin kayıtlı 1368 delegesi, genel başkanın yanı sıra 60 üyeli Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerini belirleyecek. Özgür Özel, 4-5 Kasım 2023'te yapılan 38. Olağan Kurultay'da başlatılan soruşturmayı 'konusuz' bırakarak, kayyum atanmasını engellemek için 6 Nisan'da olağanüstü kurultaya gideceklerini açıkladı. Kurultay, Ankara Yenimahalle'deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
Kurultayın sloganı, 'kayyum' uygulamalarına tepki olarak, 'irade milletindir' şeklinde belirlendi. Kurultay partililere açık olmasına rağmen, salonun küçük olması nedeniyle sınırlı sayıda partili salona girebilecek. Yaklaşık 1600 kişilik bir salonda yapılacak olan kurultaya sadece delegeler, eski genel başkanlar ve onur konukları katılabilecek.
CHP lideri Özgür Özel, kurultayı mitinge çevirecek ve saat 16:00'da kurultay salonunun yanındaki parkta partililere seslenecek. Kurultayda, İstanbul Belediye Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu'nun serbest bırakılması çağrısıyla imza toplanacak. Eski Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımı bekleniyor. Kılıçdaroğlu, kurultaya katılmak için davet alırsa değerlendirebileceğini açıkladı.
Kılıçdaroğlu, genel başkanlığı Kasım 2023'te Özgür Özel'e devretmişti. Özel, Cuma günü kendisinden önce genel başkanlık yapan Kılıçdaroğlu, Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın'ı kurultaya davet etti. Önceki genel başkanların tamamının kurultaya katılması bekleniyor.
Özgür Özel'in genel başkanlık için tek aday olması bekleniyordu. Ancak Ümit Uysal ve Berhan Şimşek de adaylıklarını duyurdu. Uysal ve Şimşek'in resmen aday olabilmesi için delegelerin en az yüzde 5'inin oyuyla genel başkanlığa aday gösterilmesi gerekiyor. CHP'li belediyelere yönelik operasyonlar ve kayyum olasılığı tartışmaları arasında gerçekleşen kurultayın, CHP delegesini konsolide edeceği düşünülüyor.
Kurultayda asıl yarışın Parti Meclisi (PM) için olması bekleniyor. CHP yönetimi, PM seçimini gerekli koşulları taşıyan partililerin aday olabileceği ve delegelerin de bunlar arasından seçim yapabileceği 'çarşaf liste' ile yapılmasını kararlaştırdı. Ancak Özgür Özel'in PM'de yer almasını isteyen isimleri içeren bir 'anahtar liste' çıkarması da kesin gözle bakılıyor.
Kurultayın ardından Özgür Özel, yeni PM içinden Merkez Yönetim Kurulu'nu (MYK) belirleyecek. Özel, genel başkan seçildiği 38. Olağan Kurultay'ın ardından parti yönetiminde yeni bir yapılanmaya giderek, sayısı 24'e çıkarılan MYK üyeleri içinden 18 kişilik 'gölge kabine' açıklamıştı. MYK üyelerinin 6'sı ise parti işleyişinden sorumlu. Olağanüstü kurultayın ardından gölge kabinenin MYK içinden belirlenmesinden vazgeçilerek, cumhurbaşkanı adayının çalışmalarında aktif rol alacak bir yapıya dönüştürülebileceği belirtiliyor.
Partinin cumhurbaşkanı adayı ilan ettiği İmamoğlu, Ankara ve İstanbul'da cumhurbaşkanlığı çalışma ofisleri kuracaklarını açıkladı. Parti kulislerinde gölge kabinenin, İmamoğlu'nun tercihi doğrultusunda şekilleneceği ve seçim kampanyasında rol alacak şekilde yapılandırılacağı konuşuluyor.