Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, Milli Eğitim Bakanlığı Arama Kurtarma Birimi (MEB AKUB) sayısı 10 bine ulaştı. Bu birim, Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğiyle birlikte, afet yönetiminde önemli bir rol üstleniyor. Gönüllü öğretmenlerden oluşan ekipler, afet anında ve sonrasında kritik görevler üstleniyor.
MEB AKUB, 2021 yılında 'Afet Eğitim Yılı' olarak ilan edilmesinin ardından, 81 ilde kuruldu. Bu birim, afet bölgelerinde ihtiyaç duyulan her alanda önemli görevler üstleniyor. Öğretmenler, AFAD ile koordineli olarak arama-kurtarma eğitimleri alıyor ve çeşitli afet bilinci eğitimleri ile donatılıyor.
Bakanlık, bu yılın sonuna kadar ülke genelinde 56 bin 469 okulda 'Okul Sorumlusu Afet Lideri' yetiştirmeyi hedefliyor. Bu eğitimler, okullarda afet ve acil durumlara hazırlık için kritik öneme sahip. Öğretmenler, afet öncesinde, sırasında ve sonrasında doğru davranış şekillerini öğreniyor.
MEB AKUB, depremden etkilenen illerde yoğun çaba gösteriyor. Gönüllü öğretmenler, enkaz başlarında arama kurtarma çalışmalarına katılırken, psikolojik destek sağlıyor. Bu süreçte, çocuklar ve depremden etkilenen vatandaşlar için psikososyal destek sunuluyor.
Afet sonrası eğitim öğretim faaliyetlerinin sürdürülmesi için hasarsız okulların fiziki şartlarının iyileştirilmesi önem taşıyor. Bu amaçla, 'Teknik Çözüm Ekipleri' oluşturuldu. Bu ekipler, depremden etkilenen illerde hizmet vermek üzere 71 ilden 30 ekiple kuruldu.
Teknik Çözüm Ekipleri, bölgede 2 bin 231 elektrik arızasını giderdi ve 3 bin 880 mobilyanın onarımını gerçekleştirdi. Bu çalışmalar, okulların eğitim faaliyetlerine devam edebilmesi için kritik bir rol oynuyor.
'Asrın felaketi' olarak nitelendirilen depremler, gönüllü öğretmen katılımını artırdı. MEB AKUB'un sayısı, bu süreçte hızla yükseldi. Öğretmenler, afet bilinci ve arama kurtarma eğitimleri ile donatılarak, toplumun afetlere karşı daha hazırlıklı hale gelmesine katkı sağlıyor.
Bakanlık, MEB AKUB'un operasyon kabiliyetlerini artırmak için ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmayı hedefliyor. Bu sayede, Türkiye'nin afet yönetiminde daha etkili bir yapı oluşturulması amaçlanıyor.