Şam Havalimanı’nda yürütülen yenileme çalışmaları, hava-yer telsiz sistemlerinin kurulumu ve güvenlik önlemleri ile devam ediyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Havalimanında güvenliğin artırılması için çeşitli cihazların kurulumu tamamlandı. Ayrıca, yangınla mücadele araçları onarılarak hizmete alındı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Şam Havalimanı’nda hava-yer telsiz sistemlerinin kurulumunu tamamladıklarını kaydetti. Bakan Uraloğlu, “Haberleşme sistemlerini Şam Kule’de kullanmaya başladık.” dedi. X-ray cihazları, iz dedektörleri ve sıvı patlayıcı kontrol cihazının da kurulumunu tamamladıklarını belirtti.
Uraloğlu, 3 adet Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele aracını onardıklarını bildirdi. Bu araçlar, acil durumlara karşı havalimanının müdahale kapasitesini artırmak amacıyla kullanıma sunuldu. Havalimanında güvenliğin sağlanması için gerekli tüm önlemler alınmaktadır.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’den gönderilen hava seyrüsefer cihazları ve güvenlik sistemlerinin kurulumuna devam edildiğini ifade etti. 20 Şubat itibarıyla ilk teknik ekibin görevlerini tamamlayarak teslim işlemlerini gerçekleştirdiğini belirtti. 21 Şubat’ta ise yeni bir DHMİ ekibinin görevi devralmak üzere Şam Havalimanı’na ulaştığını söyledi.
Uraloğlu, “Şam Havalimanı’nın kontrol mekanizmaları büyük ölçüde zarar görmüş durumda. İlk etapta uçuş güvenliğini artırmak için iki yeni alıcı-verici telsiz sistemi kurduk.” açıklamasında bulundu. Bu çalışmalar, bölgedeki uçuşların emniyetli ve kontrollü bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla gerçekleştirilmektedir.
Bakan Uraloğlu, havalimanında yapılan çalışmalar kapsamında Şam Kule’deki telsizlerin ses kayıt cihazlarına entegrasyonunun tamamlandığını ifade etti. Aktif durumda olmayan NDB cihazını onararak yeniden çalışır hale getirdiklerini de kaydeden Uraloğlu, “Hava-yer telsiz sistemlerinin kurulumunu tamamladık.” dedi.
Haberleşme sistemleri test edilerek Şam Kule’de kullanılmaya başlandı. Bu sistemlerin devreye alınması, havalimanındaki iletişimin daha etkin bir şekilde sağlanmasına katkı sunmaktadır. Güvenlik önlemleri de bu süreçte önemli bir yer tutmaktadır.
Şam Havalimanı’nda acil durumlara karşı yangın güvenliği seviyesinin yükseltildiğini belirten Uraloğlu, Türkiye’den iki adet yerli üretim Volkan Lion 8x8 kombine Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele aracı gönderildiğini anımsattı. Bu araçlar, havalimanının acil durumlara müdahale kapasitesini güçlendirmek amacıyla kullanılmaktadır.
Bakan Uraloğlu, “Teslim ettiğimiz yeni ARFF araçlarıyla havalimanının acil durumlara müdahale kapasitesini güçlendirdik.” dedi. Eğitimler de büyük ölçüde tamamlandı. Gönderilen yedek parça ve araç aküleri ile 3 adet ARFF aracı onarılarak hizmete verildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Şam Havalimanı’ndaki havacılık altyapısını modernize etmek için teknik ekiplerin sahada çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Türkiye, bilgi birikimi ve teknik kapasitesiyle Suriye’deki havacılık altyapısını güçlendirmek için çalışmalarına devam ediyor.
Uraloğlu, “Seyrüsefer hizmetlerinden güvenlik önlemlerine kadar birçok alanda sağlanan teknik destek, bölgedeki havalimanlarının daha güvenli ve işlevsel hale gelmesine katkı sağlayacaktır.” şeklinde konuştu. Bu çalışmalar, Suriye hava sahasında uçuşların emniyetli gerçekleşmesini sağlamak amacıyla yürütülmektedir.