Suriye'de 61 yıllık Baas rejimini deviren HTŞ, yeni iktidarı ile dikkat çeken kararlara imza atıyor. AKP medyası tarafından yeni Suriye yönetimi ile ilişkilerin kusursuz olduğuna yönelik yayınlar yapılsa da, gümrük kararı Türkiye'de büyük bir karışıklığa neden oldu. Suriye, Türkiye dahil bazı ülkelerden gelecek ürünlere yüzde 300 ila yüzde 500 oranında ek gümrük vergisi getirdi. Bu durum, Suriye sınırında 6 kilometreyi aşan TIR kuyruğuna yol açtı.
Öte yandan, bu vergi kararının Körfez ülkeleri için geçerli olmadığı ve bu ülkelerden yapılacak alımlarda gümrük vergisinin yüzde 0 olarak uygulanacağı belirtildi. Yeni vergi düzenlemesi, Türkiye ile Suriye arasındaki ticaret ilişkilerini olumsuz etkileyebilir. Bu durum, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin geleceği hakkında soru işaretleri oluşturdu.
Limak Holding'in kurucusu Nihat Özdemir, Ekonomim'e yaptığı açıklamada, yeni vergi düzenlemesinin anlaşılabilir olmadığını belirtti. Özdemir, Suriye’deki yeni yönetimin Türkiye’den giden ürünlere yüzde 300’e varan gümrük vergisi uygulama kararı almasının kendisini çok şaşırttığını ifade etti. 'Bu karar beni çok şaşırttı. Yeni yönetimle aramız çok iyi görünüyor çünkü,' dedi.
Özdemir, Suriye’nin gümrük vergisi artışlarının, 50 dolara ihraç ettikleri çimentodan 27 dolar vergi alınacağı anlamına geldiğini vurguladı. 'Bu, çok yüksek bir vergi. Türkiye’den giden çimentodan 20 dolar ayrıca vergi alınacak. Bu düzeyde bir verginin Türkiye’ye özel uygulanması anlaşılır gibi değil,' şeklinde konuştu. Bu açıklamalar, yeni vergi düzenlemesinin sektörde yarattığı tedirginliği gözler önüne serdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Suriye'de geçici hükümetin Türkiye sınırından gelen ithal ürünlere uygulanan gümrük vergilerini artırdığı yönündeki iddialara yanıt verildi. Açıklamada, 'Suriye yeni yönetimi 11 Ocak'ta ülke genelindeki tüm gümrük idarelerinde tek tip vergilendirme sistemine geçmiştir,' denildi. Bu durum, Suriye'nin gümrük uygulamalarında bir standart sağlama amacı taşıdığına işaret ediyor.
Ayrıca, Türkiye'nin Suriye'de ekonomik kalkınma sürecinin hayata geçirilmesi için ortak çalışmalar yürüttüğü belirtildi. Açıklamada, 'Suriye ile ticaret, gümrükler ve dış politika alanlarında görüşmeler yapıldığı ve yapılmaya devam edildiği' ifade edildi. Bu bağlamda, Suriye tarafıyla gümrük vergileri konusunda istişareler yapıldığı kaydedildi.
Açıklamada, önümüzdeki hafta yüz yüze toplantı yapılmasının planlandığı belirtildi. Ülkeler arasında daha kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasının hayata geçirilmesi için karşılıklı isteklilik olduğu ifade edildi. Bu durum, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin yeniden şekillenebileceği umudunu doğuruyor.
Suriye'nin yeni hükümetinin kalkınma çalışmalarına yönelik sürecin tamamında, Türkiye'nin firmalarının aktif bir şekilde katkı sunmaya devam edeceği vurgulandı. Bu süreçte, Suriyeli kardeşlerle ortak hedefler doğrultusunda işbirliğine hazır olunduğu belirtildi. Bu açıklamalar, iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceği için umut verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.