Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye-Çad Karma Ekonomik Komisyon 2. Dönem Toplantısı’na katıldı. Toplantıda, Türkiye'nin Çad ile ilişkilerini kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştirmeye büyük önem atfettiği vurgulandı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çad’ın başkenti Encemine’de gerçekleştirilen Türkiye-Çad Karma Ekonomik Komisyon (KEK) 2. Dönem Toplantısı’na katıldı. Toplantı, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi açısından büyük bir fırsat sundu. Bakan Uraloğlu, “Teknik heyetlerimiz, bilim, sanayi ve teknoloji, ulaştırma alanlarında iş birliğini değerlendirdi.” dedi.
Çad Dışişleri Bakanı Abderaman Koulamallah ile yapılan ikili görüşmeler, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleşmesine katkı sağladı. Uraloğlu, “İş birliğini sürdürmek ve daha ileri taşımak hususunda mutabık kaldık.” ifadesini kullandı. Bu toplantı, Türkiye ve Çad arasındaki dostluk bağlarını daha da güçlendirecektir.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Çad ile ilişkilerini kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştirmeye büyük önem verdiğini belirtti. “Türkiye, dost ve kardeş ülke Çad ile ilişkilerini her alanda kazan-kazan ilkesi doğrultusunda geliştirmeye büyük bir önem atfetmektedir.” açıklamasında bulundu.
Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2017 yılında Çad’a yaptığı ziyareti hatırlatarak, bu tür ziyaretlerin iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine büyük katkı sağlayacağını ifade etti. Türkiye’nin Çad’da varlık göstermesi, ilişkilerin daha da derinleşmesine yardımcı olmaktadır.
Uraloğlu, Türkiye’nin Afrika’ya yönelik stratejisinin olumlu sonuçlar verdiğini belirtti. “2003 yılında kıtaya yönelik stratejimizi hayata geçirdiğimiz sıralarda, Türkiye-Afrika ticaret hacminin 5,4 milyar dolar seviyesinde iken 2024 yılına gelindiğinde 37 milyar dolara ulaştığı görülmektedir.” dedi.
Ayrıca, Türk müteahhitlerinin Afrika genelinde üstlendikleri projelerin sayısının 1991’i bulduğunu ve ekonomik büyüklüğünün 96 milyar doları aştığını vurguladı. Bu durum, Türkiye’nin Afrika ile olan ilişkilerinin güçlendiğini göstermektedir.
Türk Hava Yolları’nın Afrika genelinde 62 noktaya uçtuğunu belirten Uraloğlu, bu durumun iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine katkı sağladığını ifade etti. “TİKA projelerimiz, COVID-19 şartlarında uzattığımız yardım eli bu yaklaşımın bir göstergesidir.” dedi.
Uraloğlu, Türk müteahhitlik sektörünün Çad’ın altyapısının dönüşümünde önemli bir rol oynayabileceğini düşündüğünü belirtti. Çad’da bugüne kadar Türk müteahhitlerince üstlenilmiş 24,5 milyon dolar büyüklüğünde bir proje bulunmaktadır.
Teknik ekiplerin iki gündür Türkiye ile Çad arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gündeminde yer alan konuları ele aldığını belirten Uraloğlu, “Teknik heyetlerimiz, ticaret ve yatırım, müteahhitlik, bilim, sanayi ve teknoloji gibi alanlarda bir durum tespiti yaparak ikili işbirliğinin geliştirilebilmesi için alınabilecek tedbirleri değerlendirdi.” dedi.
Uraloğlu, özel sektörler arasında temasların artırılmasının önemine dikkat çekti. “Bu bağlamda, 2015 yılında kurulmuş olan Türkiye-Çad İş Konseyine büyük bir önem atfettiğimizi ifade etmek isterim.” dedi. Bu konsey, iş insanları arasındaki temasları artırmayı hedeflemektedir.
Bakan Uraloğlu, iki ülkenin muadil kurumları arasında iş birliğinin geliştirilmesi hususunda anlaştıklarını belirtti. “Türk Standartları Enstitüsü ile Çad Standardizasyon Ajansı arasında bir Mutabakat Zaptı imzalanması için çalışmalar yürütülecek.” dedi.
Tarım, sağlık, enerji ve madencilik gibi kritik sektörlerde iş birliğini artırmak konusunda uzlaşıya varıldığını ifade eden Uraloğlu, bu alanlarda ortak projelerin hayata geçirilmesinin önemine vurgu yaptı. Çad’ın hidrokarbonlar ve enerji sektörlerindeki potansiyeli, iş birliği fırsatlarını değerlendirmek için önemli bir fırsat sunmaktadır.
Uraloğlu, Türkiye olarak dost ve kardeş ülke Çad’ın kalkınmasına destek olmak istediklerini belirtti. “Bu çerçevede, toplantıda, TİKA eliyle yürütülen teknik iş birliğinin daha ileri taşınması hususunda mutabakat sağlanmıştır.” dedi.
Çad ile eğitim alanında iş birliği geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Uraloğlu, “Önümüzdeki dönemde karşılıklı burslar, öğrenci değişim programları ve üniversiteler arası iş birliği yoluyla tecrübe paylaşımını daha da ileri bir noktaya taşımayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, iki ülke arasındaki dostluğun önemli bir göstergesi olarak Çad makamlarının Türkiye Maarif Vakfı’na verdiği desteği de takdir etti. “İkili ticari ve ekonomik ilişkilerimizin gündeminde yer alan bütün bu konu ve projeleri Türkiye olarak titizlikle takip edeceğiz.” dedi.