Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde mühendis adaylarıyla bir araya geldi. Bakan, Türkiye'nin ulaşım vizyonunu ve mega projelerini anlattı. 15 Mart Cumartesi günü düzenlenen etkinlikte, Uraloğlu, genç mühendislerin gelecekteki rollerine vurgu yaptı ve Türkiye'nin stratejik konumunu öne çıkardı.
Bakan Uraloğlu, etkinlikte yaptığı sunumda, Türkiye'nin ulaşım vizyonunu detaylandırdı. “Vizyonumuz Türkiye Yüzyılı’nda insan ve çevre odaklı, akıllı ve güvenli entegre ulaştırma sistemleri ve hızlı iletişim ağlarıyla dünyada öncü olmaktır.” dedi. Bu hedefler doğrultusunda, genç mühendislerin katkısının büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
Uraloğlu, Türkiye'nin coğrafi konumunun stratejik önemini vurguladı. Türkiye, 4 saatlik uçuş mesafesindeki 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde yer alıyor. Bu durum, Türkiye'nin uluslararası ticaretteki rolünü güçlendiriyor.
Uraloğlu, Türkiye'nin Orta Koridor'daki konumunu da ele aldı. “Türkiye bulunduğu konum itibariyle Orta Koridor’un da merkezindedir.” dedi. Bu koridorun güçlendirilmesi için çeşitli projelerin hayata geçirileceğini belirtti. Ayrıca, Pekin'den Londra'ya yük taşımacılığının sürelerini kısaltacak projeler üzerinde çalışıldığını ifade etti.
Zengezur Koridoru'nun da önemine değinen Uraloğlu, bu koridorun Azerbaycan'dan başlayarak Türkiye'ye bağlanacağını belirtti. “Bunun yapım çalışmaları Azerbaycan tarafından devam ediyor.” diyerek, Türkiye'nin demiryolu ağının genişleyeceğini vurguladı.
Uraloğlu, Türkiye'deki bölünmüş yol ağının 2002 yılından bu yana büyük bir gelişim gösterdiğini açıkladı. “2002 yılında 6 bin 101 kilometre bölünmüş yol varken bugün 29 bin 730 kilometreye ulaştık.” dedi. Bu durum, ulaşımın daha güvenli ve hızlı hale gelmesine katkı sağladı.
Ulaştırma projelerinin estetik yönüne de değinen Uraloğlu, “Yaptığımız yapıların, uluslararası kuruluşlardan birçok kalite ödüllerini aldığını söylemek isterim.” diyerek, Türkiye'nin mühendislik alanındaki başarılarını öne çıkardı.
Bakan Uraloğlu, Türkiye'deki demiryolu ağının 14 bin kilometreye ulaştığını belirtti. Yüksek hızlı demiryollarının da 2 bin 251 kilometreye çıktığını ifade etti. Bu projelerin tamamlanmasıyla birlikte, Türkiye'nin her noktasına ulaşımın kolaylaşacağını söyledi.
Hava ulaşımında ise Türkiye'nin 175 ülke ile anlaşması olduğunu belirten Uraloğlu, “2003’te 34 milyon yolcu taşırken bugün 230 milyon yolcuyu taşıyabiliyoruz.” diyerek, hava trafiğindeki artışı vurguladı.
Bakan Uraloğlu, 2035 yılında satılacak her iki araçtan birinin elektrikli olacağını öngördü. “Ülkemizdeki elektrikli araçlar sayısı 208 bin civarına gelmiş durumda.” diyerek, bu alandaki gelişmeleri aktardı. Ayrıca, şarj istasyonlarının yaygınlığının da arttığını belirtti.
Uraloğlu, akıllı ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi için çalışmalara hız kesmeden devam ettiklerini ifade etti. Otonom sürüşe yönelik altyapının birkaç yıl içinde hayata geçirileceğini belirtti.